Canicross lyhyesti


Canicross eli koirajuoksu on Suomen Valjakkourheilijoiden liiton alainen kesälaji, jossa koira ja ohjaaja juoksevat yhdessä kelloa vastaan. VUL on yksi Suomen liikunnan ja Urheilun (SLU) urheiluliitoista, jonka kilpailut kuuluvat ADT:n dopingvalvonnan piiriin.
Matkat
Virallisten kilpailujen minimimatka on 2,5 kilometriä. Tarkat matkat on ilmoitettava kilpailua anottaessa.
Varusteet
Koira juoksee valjaissa, joiden on oltava sellaiset, ettei se pääse karkaamaan niistä. Koiran on oltava kytkettynä ohjaajaan joustavalla vetonarulla, joka on korkeintaan 2,5 m pitkä. Vetonarun päässä ei saa olla metallikoukkuja tai renkaita. Vetonaru kiinnitetään ohjaajan vetovyöhön, jonka on selkäpuolelta oltava ainakin 7 cm levyinen. Vyössä on oltava avoin koukku tai paniikkilukko nopeaa irrottamista varten. Kilpailija ei saa käyttää jalkineita, jotka voivat vahingoittaa koiraa.
Luokat
Canicrossissa juostaan naisten ja miesten luokat, junioriluokat (14-15-vuotiaille) ja kansallisissa kilpailuissa on mahdollista järjestää lasten luokka alle 14-vuotiaille. Joissakin maissa juostaan eri luokissa koirien painon mukaan, esim. yli ja alle 15-kiloiset tms. Tämä on myös Suomessa mahdollista.

Lisätietoja lajista esimerkiksi:
Suomen valjakkourheilijoiden liitto VUL.
Tampereen Koiraurheilijat, Takut.
Cani-cross.com, missä kannattaa katsoa linkit eli liens, josta löytyy linkkejä myös muualle kuin Ranskaan.
European Canicross Federationin Eurocanicross 2004 -kisojen sivut.

Lisätietoja juoksija kunnon rakentamisesta esimerkiksi:
Juoksija-lehden harjoitteluvinkit.
Kestävyysjuoksija harjoittelusta löytyy tietoa esimerkiksi Jukka Tujulan kotisivuilta..